piątek, 14 grudnia 2012

Seromakowiec

Zbliżają się święta...12 potraw, kolacja, wspólne biesiadowanie, ciasta, prezenty...
Mi ze świętami kojarzy się sernik i makowiec ( z ciast ) więc postanowiłam upiec coś łączącego to skojarzenie czyli seromakowiec. Praktycznie bez cukru (nooo, mała ilość), pyszny!

SKŁADNIKI:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 żółtka (białka zostają do masy makowej)
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki kakao

Masa makowa:
Puszka maku Bakalland
2 białka ubite na sztywno

Masa sernikowa:
1kg sera twarogowego (używam gotowca z President)
5 jajek (żółtka i białka osobno)
1/2 kostki margaryny
skórka starta z jednej pomarańczy
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego

Ze składników na ciasto ugniatamy masę jednolitą i w woreczku wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z zamrażarki i wałkujemy na kształt blaszki lub wyklejamy blachę ciastem.
Pieczemy ok 12 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy upieczony spód i odstawiamy do wystygnięcia.

Masę makową przekładamy do większego naczynia, ubite białka mieszamy z masą. Należy pamiętać, że to białka dokładamy do masy a nie na odwrót...zawsze lżejsze na cięższe!
Tak przygotowaną masę kładziemy na wystudzony spód ciasta.

Masa serowa: margarynę (lub masło) ubijamy na ''puch'' z cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku wciąż ucierając. Potem kolejno dodajemy twaróg małymi partiami, skórkę pomarańczową i budyń w proszku, miksujemy aż wszystko będzie gładkie. Na koniec ubijamy 5 białek na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Wylewamy na blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180stopni) i pieczemy ok. 60 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dobrze jest zostawić ciasto na kilka godzin zanim je pokroimy.
Można podawać polane czekoladą :)

SMACZNEGO!





5 komentarzy:

  1. Takie ciasta lubię:) Mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki rozmiar blaszki ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czemu nie ma cukru ani proszku do pieczenia????

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest cukier puder :) W twarogu jest cukier waniliowy i budyń słodki w miarę, poza tym masa makowa jest słodka więc zachowana jest równowaga smaku.
    Proszek do pieczenia nie zawsze jest wymagany w pieczeniu ciast, polecam spróbować.

    OdpowiedzUsuń