czwartek, 17 stycznia 2013

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną

Oto przepis na szybki, smaczny i pożywny gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną. Robimy go raz dwa, nie trzeba dusić mięsa 2 godzin, co jest ważne dla mnie gdy w domu wszyscy chorzy i czas nagli :)  Polecam, będziecie się zajadać.

SKŁADNIKI:

1 papryka czerwona i zielona
1 cebula
czosnek (2 ząbki)
puszka groszku konserwowego
mięso wieprzowe 600gram
mąka
oliwa z oliwek
natka pietruszki
kasza gryczana/ryż/ziemniaki/pieczywo
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka słodka/ostra
gałka muszkatołowa
woda

Na głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, mięso obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący tłuszcz, obsmażamy lekko.
Dodajemy posiekaną w ''piórka'' cebulę. Czosnek obieramy i rękojeścią noża miażdżymy, dodajemy do mięsa, mieszamy. Delikatnie przyprawiamy mięso solą, mieszamy.
Dolewamy wody, tak aby zakryła mięso + 2cm. Wrzucamy pokrojoną paprykę.
Gotujemy przez ok 10 min, doprawiamy resztą przypraw wg uznania, dodajemy  natkę pietruszki, nie trzeba siekać, ja dorzucam prawie całą natkę, nadaje ona cudownego smaku. Następnie dodajemy groszek z puszki, mieszamy.
W małym słoiczku rozrabiamy troszkę wody z mąką, silnie wstrząsamy i tym zagęszczamy sos.
Można doprawić jeżeli zachodzi taka potrzeba, gotujemy kolejne 3minuty i gotowe.
Podajemy z czym nam pasuje...najlepiej smakuje bez niczego lub z chlebkiem ale ja serwuję dzisiaj z kaszą gryczaną.

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz