środa, 23 stycznia 2013

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, warzywami i beszamelem

Naszło mnie, jak zwykle :) Zrobiłam szybkie, sycące danie.

SKŁADNIKI:

1 opakowanie makaronu (np. rurki)
1 opakowanie warzyw mrożonych (do wyboru, ja użyłam brokuły, kalafior, marchew)
1 pierś z kurczaka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
ser tarty
sól
pieprz
czosnek granulowany
bazylia otarta
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek

Makaron i warzywa gotujemy w osolonej wodzie al dente (lekko twardawe), wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W międzyczasie kroimy w kostkę kurczaka i obsmażamy. Doprawiamy tartą bazylią, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Dorzucamy do makaronu.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
masło do garnuszka, roztapiamy na małym ogniu, dodajemy mąkę, rozprowadzamy. Teraz trzepaczka w dłoń i powoli dolewamy mleko, w małych porcjach, gdy zaczyna sos gęstnieć dolewamy kolejną porcję mleka. Zostawiamy jeszcze moment na gazie, mieszamy, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Gotowy sos dodajemy do makaronu, wszystko mieszamy dokładnie, posypujemy serem i 15-20 minut w piekarniku. Nie przykrywamy! :)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz