wtorek, 8 października 2013

Potrawka z kurczaka z ryżem

Smak dzieciństwa...szkoła...ehhh, lubiłam potrawkę ale dobrą, nie z resztek a niestety często się trafiała taka byle jaka. Miałam ochotę po latach spróbować potrawki ponownie. Pierwszy raz ją zrobiłam i muszę powiedzieć, że wyszła przepyszna!

SKŁADNIKI:

2 pojedyncze piersi
opakowanie groszku z marchewką (mrożone)
500-600 ml wywaru z kury (mogą być kostki rosołowe)
2 łyżki mąki
1 szklankę mleka
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
ryż (ziemniaki, kasza)
koperek lub natka pietruszki


Gotujemy wywar z kurczaka i warzyw lub rozpuszczamy 2 kostki rosołowe w 750 ml wody, gdy zacznie wrzeć dodajemy umyte piersi z kurczaka, podgotowujemy około 15 minut.
Gotujemy groszek z marchewką i wstawiamy ryż.
Na głębokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, najlepiej trzepaczką aż powstanie gładka masa, dolewamy porcjami mleko,  cały czas mieszając. Powinien nam postać gęsty sos-beszamel.
Dolewamy porcjami rosół, też mieszamy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dodajemy skrawki kurczaka, groszek z marchewką, zagotowujemy, mieszamy. Dodajemy posiekany koper lub pietruszkę. Na talerz wykładamy ryż i potrawkę.

SMACZNEGO!!

Dobra rada:
Gdy sos jest za gęsty to możemy go rozcieńczyć 1/3 szklanki mleka lub rosołu, gdy za rzadki dodajemy mąkę z wodą rozrobioną. Aczkolwiek z tego przepisu mi wyszedł idealny.




2 komentarze:

  1. Szczerze jestem kucharzem z zawodu i Pańskie potrawy nie wyglądają smacznie tzn. - jak Kupa

    OdpowiedzUsuń
  2. ''Kucharz z zawodu'' wcale nie świadczy o znajomości kucharskiej sztuki :) i proszę nauczyć się pisać ze zrozumiem, jedno zdanie a same sprzeczności w nim.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń