poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Bigos po mojemu, na bogato!

Uwielbiam bigos, niestety nigdy nie smakuje mi w 100%. Jakiś czas temu doszłam do "swojego" idealnego przepisu. Bigos jest pyszny! Zalecam gotowanie go przez 2 kolejne dni. Duża porcja ;)
Na zdjęciu mój bigos w trakcie gotowania, jeszcze nie do końca ''odparowany''.


Składniki:

70dkg kapusty kiszonej
1kg kapusty świeżej
1, 3 kg karkówki
2 duże kiełbasy
60dkg boczku wędzonego np. Morliny
200gram śliwek suszonych
1 szklanka wina czerwone lub białe
1 mały koncentrat pomidorowy
kminek
sól
pieprz
przyprawa do bigosu np. Kamis
liście laurowe 5sztuk
woda

Kapustę kiszoną wstawiamy w dużym garnku, podlewamy delikatnie wodą. Kapustę świeżą kroimy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Nie przejmujmy się jeżeli kapusty jest bardzo dużo,  po jakimś czasie straci ona na objętości.  Co chwilę mieszamy, dolewamy wody, gotujemy ok godziny. Mięso kroimy na małe kawałki,  podsmażamy lekko soląc. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek,  podsmażamy z mięsem ok 3 minut. Bigos wyłączamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie ponownie wstawiamy kapustę.  Zalewamy wodą,  mniej więcej do połowy,  jak się zagotuje dodajemy mięso,  kiełbasę, boczek i liście laurowe.. Mieszamy i gotujemy ok 30 minut.  Dodajemy wino. Gotujemy kolejne 30 minut. Odstawiamy na kolejne 2h lub całą noc.  Następnie gotujemy znowu około godziny.  Dodajemy koncentrat pomidorowy,  śliwki i przyprawy.  Gotujemy pod przykryciem ok 50 minut.  Odstawiamy na godzinę,  mieszamy ze dwa razy. Próbujemy czy jest dobrze doprawiony i jeszcze raz zagotowujemy, ok  godziny. Tak gotowany kilkukrotnie bigos jest pyszny!      

 SMACZNEGO!!!!!!


1 komentarz: