czwartek, 18 kwietnia 2013

Sernik Philadelphia na kruchym spodzie

Piekłam ''Złotą rosę'' i myślałam, że nie ma lepszego sernika, że wiem już wszystko. Myliłam się!
Ostatnio na imprezie imieninowej spróbowałam tego sernika z serków Philadelphia....cud!
Może się wydawać drogi (same serki to wydatek ok 25-30 zł ) ale zapewniam, że  warty swojej ceny! Jest bardzo szybki w przygotowaniu i łatwy.
Przepis został znaleziony przez osobę z rodziny w gazetce Piotr i Paweł :)
 (minimalnie zmodyfikowałam go do swoich potrzeb)

Składniki:
80 gram masła
180-200 gram ciastek Digestive
8 serków Philadelphia
250 gram cukru
2 łyżki mąki pszennej
1,5  łyżeczki ekstraktu z wanilii (zastąpiłam aromatem z braku ekstraktu)
4 jaja
200 ml śmietany kwaśnej

Masło roztapiamy, ciastka rozdrabniamy i łączymy.  Okrągłą formę (23-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy masę z ciastek, studzimy i chłodzimy w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Śmietanę, serki, cukier i wanilię miksujemy, dodajemy po jednym jajku i miksujemy dalej na najmniejszych obrotach (jak najdelikatniej), dodajemy mąkę, miksujemy. Przekładamy do formy, wkładamy do piekarnika na godzinę.
Po upieczeniu zostawiamy w formie do wystygnięcia.

SMACZNEGO!




3 komentarze:

  1. Nieelegancko i niegrzecznie jest sugerować, że dla niektórych może byc za drogi taki przepis, niech kazdy sam ocenia czy go stac na taki wypiek czy nie. Chyba przepis lepiej by sie prezentowac gdyby Pani usunęła ten nawias.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieelegancko?! Wlasnie ze dobrze,bo kogo stac w dzisiejszych czasach na takie serki,ale mozna zamienic spokojnie tanszymi odpowiednikami:)

      Usuń
  2. Racja, nie miałam w zamiarze nikogo urazić, chciałam tylko ''przygotować'' osoby chcące zrobić ciasto na większy niż zwykle przy cieście wydatek. Już poprawiłam błąd :)

    OdpowiedzUsuń