czwartek, 16 sierpnia 2012

Kotlety mielone po mojemu

Polecam kotlety mielone, zwłaszcza gdy brak czasu lub chęci do pichcenia.
Dobrze doprawione smakują znakomicie.
Możemy je podać z ziemniakami i surówką lub na kolację z pieczywem tak na ciepło jak i na zimno.


SKŁADNIKI:

750gram mięsa mielonego (wieprzowo wołowe)
4 ząbki czosnku
pietruszka (natka)
kilka kromek chleba (im starszy tym lepszy)
kasza manna- 2 łyżki stołowe
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
kminek mielony
oliwa z oliwek


Chleb (lub bułkę) namaczamy w wodzie, pietruszkę siekamy drobno a czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę.
Mięso wrzucamy do dużej misy, dodajemy 2 jajka, pietruszkę, czosnek, odsączony chleb (rozkruszamy), dosypujemy kaszę mannę i przyprawy.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Mieszamy składniki w misie aż uzyskamy jednolitą masę.
Następnie formujemy kotlety, kształt wg uznania ale nie za grube i obtaczamy w bułce tartej.
Kładziemy na rozgrzaną oliwę i smażymy na brązowy kolor z jednej strony, następnie z drugiej.
Gdy obrócimy kotlety na drugą stronę można patelnie zakryć pokrywką, będziemy mieć pewność, że kotlety nie będą surowe w środku.

SMACZNEGO!







1 komentarz:

  1. bardzo lubię kotlety mielone ;) zawsze robiłam z innego przepisu jednak spróbuje tego ;)

    OdpowiedzUsuń