czwartek, 2 sierpnia 2012

Pyszne ciasto bananowe z polewą karmelową i orzechami

Długo szukałam przepisu na ciasto bananowe...tak mnie naszło a żaden mi do końca nie odpowiadał, więc z kilku zrobiła jeden ''swój'' :)
Szybko i smacznie.


SKŁADNIKI:

125g miękkiego masła (najlepiej rozpuścić masełko i zostawić do ostygnięcia)
1 szklanka białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru (drobnoziarnistego)
2 szklanki mąki torowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu zmielonego
3 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
4 banany
masło i mąka do wysmarowania formy
100-150 gram orzechów włoskich (łuskane)
3/4 szklanki cukru brązowego
1 szklanka śmietany 30% (polecam President)


Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Banany kroimy na kawałki (wg uznania).
Do dużej miski wrzucamy masło i cukier (biały+brązowy), ucieramy mikserem, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Miksujemy, następnie dodajemy śmietanę 18% i cynamon. Gdy masa będzie gładka dodajemy banany oraz orzechy i mieszamy łyżką.
Formę do ciasta (okrągła) smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 55min.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło, patyczek powinien być suchy.

Gdy ciasto ostygnie możemy przygotować polewę:
 Cukier i śmietankę 30%  podgrzewamy na średnim ogniu mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze około 10-15 minut, aby sos zgęstniał (co jakiś czas mieszamy). 
Polewa gęstnieje po przestygnięciu.Wystudzone ciasto smarujemy karmelową polewą i dekorujemy kilkoma orzechami. 
Można wstawić do lodówki na 30-40 minut.


SMACZNEGO







2 komentarze:

  1. Ciasto bananowe pycha :)

    Zapraszam do mnie i do udziału w konkursie więcej informacji na blogu
    http://ilovecooking92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Zaraz wstawię zdjęcie, ciasto się studzi:)

    OdpowiedzUsuń