wtorek, 12 lutego 2013

Łosoś smażony w torebce Knorr z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli

Postanowiłam wypróbować torebki do smażenia Knorr w inny sposób, otóż mięso z piersi kurczaka zamieniłam na łososia. Wyszło pysznie! Do tego podpieczone ziemniaki i sałatka z rukoli i gruszką.


SKŁADNIKI:

filet z łososia
torebki Knorr (soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą)
ziemniaki
rukola
gruszka
ocet winny
oliwa z oliwek
kminek
sól
pieprz
cytryna/limonka

Ziemniaki myjemy, kroimy w cząstki i podgotowujemy ok 7minut. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i skraplamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i sypiemy kminkiem.
Wstawiamy do piekarnika na 20min w temperaturze 200 stopni.
Łososia przygotowujemy wg przepisu z opakowania Knorr i smażymy w torebce z obu stron.
Łosoś jest raczej gruby więc po usmażeniu dokładamy go do ziemniaków na około 6 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę:
rukola do miski, kilka łyżek octu winnego, kilka łyżek oliwy z oliwek (1:1), lekko solimy, pieprzymy a na wierzchy układamy pokrojoną w kostkę gruszkę.

Danie wykładamy na talerz i podajemy z cząstką cytryny lub limonki.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz