piątek, 1 lutego 2013

Pasta z klopsikami

Makarony, pasty, pomidory i mięso mielone...to jest to, co lubimy najbardziej.
Podam przepis na prostą pastę z klopsikami. Smak? Niesamowity!

SKŁADNIKI:

1 opakowanie makaronu razowego Lubella
1 opakowanie pomidorów w puszce (cząstki)
1 opakowanie Fix Knorr Spaghetti Bolognese z chili
3 ząbki czosnku
bazylia otarta
mięso mielone 500gram
2 jajka
bułka tarta lub kasza manna
kostka rosołowa
pieprz
sól
oliwa z oliwek
ser tarty
woda


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (wystarczy kilka kropli). Czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na kilku kroplach oliwy przez około 1 minutę.
Pomidory w puszce wylewamy na patelnię, do czosnku (głęboka musi być lub garnek), gotujemy, solimy, dosypujemy sporo bazylii otartej, dolewamy wody 200ml i dosypujemy Fix Knorr, mieszamy i na małym ogniu gotujemy, sos musi się zredukować.
Do dużej misy wrzucamy mięso mielone, doprawiamy, dodajemy 2 jajka i kilka łyżek kaszki manny lub bułki tartej. Mieszamy najlepiej ręką aby masa była jednolita i nie lepiła się. Formujemy małe kuleczki. Aby nie lepiły się do rąk zwilżamy je wodą (ręce).
W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową i wrzucamy klopsiki. Po wypłynięciu gotujemy ok 3 minut i odcedzamy.
Przekładamy do sosu pomidorowego, mieszając gotujemy ok 10 minut.

Ugotowany makaron odcedzamy i polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy. Teraz nam się nie sklei nawet gdy wystygnie! To działa :)))

Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy serem tartym i dekorujemy sałatą (ja użyłam roszponki), bazylią czy czymkolwiek co mamy pod ręką.

SMACZNEGO!!!!





2 komentarze: