wtorek, 24 kwietnia 2012

Domowa Carbonara

W końcu przemogłam się do zrobienia tego makaronu i wyszedł przepyszny :)))
A jaki łatwy i szybki.... Polecam

SKŁADNIKI:

 1 opakowanie makaronu 250 gram (wg uznania, ja użyłam długich i szerokich wstążek)
 250 ml śmietany 12%
2 żółtka
350 gram boczku wędzonego lub szynki
300 gram sera mozarella
1 natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Gdy się zagotuje wrzucamy makaron.
Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Trzemy ser na tarce.
Z jajek oddzielamy żółtka i mieszamy ze śmietaną, dodajemy połowę sera i solimy.
Siekamy natkę pietruszki.

Makaron odlewamy i dodajemy do boczku ( przyda się duża patelnia lub garnek), mieszamy, wlewamy sos śmietanowy i delikatnie mieszamy przez około 2 minuty.
Możemy dodać troszkę pieprzu.

Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i pietruszką.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz