Otóż nie wiem skąd nazwa ''hiszpańska tortilla''... Tortilla de patatas oznacza tortilla z ziemniaków.
A tortilla hiszpańska czyli tortilla espańola to zwykła tortilla posmarowana majonezem....
Ale ok, skoro tak my, polacy nazwaliśmy tę tortillę to niech tak zostanie...
Przepis dla SASHY :))
Eeee...jaki wstęp :)))
Piszę post i jeszcze podjadam :))) PYCHA!
SKŁADNIKI:
5 średnich ziemniaków
7 jajek
5 plasterków boczku wędzonego
1 cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plasterki ( polecam tarkę z zestawu garnków Tefal ).
Rozgrzewamy ok 30 ml oliwy z oliwek na patelni, wrzucamy ziemniaki na gorącą oliwę.
Mieszamy od czasu do czasu aż ziemniaki będą miękkie i lekko zarumienione.
Gdy będą gotowe to przy mieszaniu będą się rozpadać. Mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką.
W międzyczasie kroimy boczek i cebulkę w kostkę. Możemy podsmażyć na drugiej patelni na kilku kroplach oliwy z oliwek.
Jajka rozbijamy widelcem i doprawiamy sól+pieprz.
Odsączamy ziemniaki z tłuszczu i dorzucamy do jajek, to samo z boczkiem i cebulą. Mieszamy.
Nastawiamy czystą patelnię na ogień, dolewamy kilka kropel oliwy.
Wylewamy jajka z dodatkami.
Smażymy na malutkim ogniu, można przykryć na kilka pierwszych minut.
Co jakiś czas ''ruszamy'' patelnią aby tortilla się nie przykleiła.
Gdy jajka się zetną nakładamy duży talerz i jednym pewnym ruchem odwracamy patelnię do góry nogami. Następnie zsuwamy tortillę aby usmażyła się z drugiej strony.
Po kilku minutach wyłączamy ogień i zostawiamy na 2-3 minuty na patelni, potem przekładamy ( zsuwamy ) tortillę na talerz.
Kroimy i smacznego:))))
Tortillę można jeść na ciepło lub na zimno. Samą lub z dodatkami...z majonezem, ketchupem. Lub zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu.
Kiedy wiadomo, że jajka się ścięły? Zwykle smażenie pierwsze trwa około 5-6 minut...druga strona 3-4 minuty.
Na 2-gim zdjęciu pięknie widać jeszcze gorącą, parującą tortillę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz