poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Owocowa pierś-sałatka

Oto przepis na szybką, pyszną i zdrową sałatkę. Jest genialna!

Składniki:

roszponka  lub/i  rukola (jedno opakowanie)
kukurydza konserwowa
brzoskwinie (mogą być z puszki) 4 połówki lub 2 całe
7 mandarynek
1 podwójna pierś z kurczaka
1 opakowanie mini mozzarelli
1 łyżka śmietany
przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek w proszku
świeża bazylia
Kilka kropel oliwy z oliwek


Do dużej miski wrzucamy roszponkę lub rukolę, możemy zmiksować obie.
Dorzucamy odsączoną kukurydzę i mini mozzarellę.
Pierś kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sokiem z jednej mandarynki.
Wrzucamy na gorącą patelnię z oliwą (kilka kropel) i smażymy na złoto.
W międzyczasie kroimy brzoskwinie w małe kawałki i dokładamy do miski. Można je zastąpić bananami lub innymi owocami wedle uznania.
5 mandarynek obieramy ze skórki, rozdzielamy na cząstki, przekrajamy na pół i wrzucamy do miski.
Dodajemy usmażonego kurczaka.

Teraz sos:
Mandarynkę wyciskamy z miąższem do miseczki, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, szczypta czerwonej papryki i szczypta czosnku, mieszamy i dodajemy jedną łyżkę śmietany. Mieszamy i dodajemy do sałatki, wszystkie składniki łączymy.
Posypujemy świeżą bazylią.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz