Chciałabym zaproponować małe urozmaicenie kotleta schabowego.
Otóż zamiast zwykłej panierki w postaci bułki tartej dajemy rozdrobnione płatki kukurydziane.
Składniki:
schab bez kości (ilość wg potrzeby)
jajka
płatki kukurydziane
mąka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem.
Rozdrabniamy płatki kukurydziane, wedle uznania: drobniej, grubiej. Wsypujemy na talerz.
Do głębokiego talerza wbijamy jajko/a i roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz do smaku, można inne przyprawy, super pasuje świeżo siekana natka pietruszki lub bazylia.
Do innego talerza wsypujemy mąkę.
I teraz nasze kotlety maczamy kolejno w mące, jajku i płatkach (do których też można dosypać pietruszki, bazylii lub drobno siekanych migdałów).
Nagrzewamy patelnie z oliwą z oliwek i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ziemniakami i surówką lub bułką.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz