czwartek, 15 marca 2012

Naleśniki Bolognese dla Boogie:)

Przedstawię przepis dla mojej koleżanki Boogie. Wiem, że lubuje się w takich wynalazkach, nie ukrywam, że ja też:)


SKŁADNIKI:

naleśniki ( ilość wg uznania a przepis na moim blogu )
500-700 gram mięsa mielonego, najlepsze wołowe lub wołowo-wieprzowe, może być z indyka
1 puszka groszku konserwowego
1 lub 2 opakowania Fix Knorr bolognese
oliwa z oliwek
ser tarty ( używam tego mozzarella z Biedronki, najlepszy i najlepiej się rozpuszcza )
sól
pieprz
świeża bazylia


Smażymy naleśniki wg przepisu.
Mięso mielone podsmażamy na małej ilości oliwy z oliwek. Dołączamy Fix Knorr, w zależności od ilości mięsa 1 lub 2 opakowania, zalecam 2 :)
Dodajemy puszkę odsączonego groszku konserwowego, mieszamy,dusimy ok 10minut, pod koniec dorzucamy świeżej bazylii, można ją wcześniej posiekać.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne, można je cieniutko wysmarować tłuszczem.
Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulonik, można też w trójkąt, układamy w naczyniu obok siebie.
Jak zostaje nam sosik bolognese to polewamy naleśniki z wierzchu i posypujemy serem tartym mozzarella.

Naczynie zakrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 175 stopni ), pieczemy około 15 minut, po czym ściągamy przykrywkę i zostawiamy na kolejne 5-7 minut.
Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10minut.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz