poniedziałek, 12 marca 2012

Naleśniki każdy lubi, każdy potrafi

Naleśniki...odwieczny problem.
Ciasto za rzadkie, za gęste, przywierają, rozwalają się?
Otóż już nie :)

Podaję przepis zaczerpnięty od koleżanki i lekko zmodyfikowany dla moich potrzeb


SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki
2 i 3/4 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek, może być olej
szczypta soli
1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, oliwę i sól. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
Dolewamy wodę mineralną i delikatnie mieszamy łyżką.
Odstawiamy na ok 15-20minut.
Rozgrzewamy patelnię i smarujemy oliwą....ja to robię na zimną patelnię (teflonowa) i pędzelkiem silikonowym aby tłuszczu nie było dużo.
Poza tym dodając oliwę do ciasta NIEKONIECZNIE trzeba smarować patelnię.
Smażymy z obu stron.

Naleśniki można podawać na słodko i na słono.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz