Na weekend proponuję słodziutkie ciastka francuskie :)
Szybko i pysznie a przy tym dużo zabawy dla dzieci.
Ja miałam swoją pomocnicę, która kroiła banany, mieszała jajko.
SKŁADNIKI:
1 rolka ciasta francuskiego
1 kostka twarogu, chudy, przemielony najlepszy
2 łyżki śmietany
banan
czekolada w płynie lub nutella
miód
cukier
1 jajko
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy, wg uznania, kwadraty, prostokąty, jak kto lubi:)
Kroimy banana w drobne kawałki.
Kostkę twarogu rozdrabniamy w miseczce ze śmietaną i łyżeczką cukru, mieszamy.
Teraz na ciasto nakładamy wg uznania farsz.
Ja zrobiłam z:
- czekoladą i bananami
- twarożkiem
- twarożkiem i bananami
- bananami i miodem
Ciastka można formować na różne sposoby, ja je robię jak mi wygodnie, rulony, trójkąty, sakiewki. Brzegi łączę widelczykiem.
Gotowe ciastka wykładamy na blaszkę z papierem pergaminowym ( używam papieru od ciasta francuskiego).
Jedno jajko wbijamy do miseczki i widelcem mieszamy, następnie smarujemy dokładnie ciastka. Ja używam pędzla silikonowego.
Wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut z termoobiegiem lub 20 minut bez termoobiegu.
Smacznego!
takie ciasteczka też robię:))
OdpowiedzUsuńale z marmoladą albo z farszem na słono:))
wikulaa
Na słono też robię:)
OdpowiedzUsuńZ serem feta i świeżym szczypiorkiem, lub kurczakiem:)