czwartek, 15 marca 2012

Zdrowe udka z sałatką pomidorową

Otóż pogoda nas nie rozpieszcza, wirusy się panoszą w naszych domach.
 Polecam zatem kurczaka z dużą ilością czosnku.
Świetny na obiad i kolację.
Dzisiaj wyjątkowo bez ziemniaków, za to z sałatką i świeżo pieczoną bułką.

SKŁADNIKI:

4 udka z kurczaka
6 pałek z kurczaka
2 główki czosnku
pietruszka suszona
oliwa z oliwek
sól
przyprawa NOMU MOROCCAN ( niezbędna w mojej kuchni )
3 pomidory
pęczek szczypiorku
śmietana
bułki do samodzielnego wypieku

Kurczaka marynujemy dzień wcześniej.
Do miseczki wlewam oliwę z oliwek, przyprawę Moroccan i suszoną pietruszkę, mieszam i smaruję mięso. Lekko solimy.
Następnie obieramy 2 główki czosnku i 3/4 przeciskamy i smarujemy mięso, resztę rzucamy luzem.
Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12h minimum.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy mięso w naczyniu żaroodpornym na 60 minut.
Pierwsze 15 minut pieczemy pod przykryciem.

W międzyczasie kroimy pomidory i siekamy szczypiorek, wrzucamy do miseczki, dolewamy śmietankę i solimy do smaku. Odstawiamy.
Na 8 minut przed końcem pieczenia dokładamy bułki do samodzielnego pieczenia.


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz