środa, 14 marca 2012

Sernik ZŁOTA ROSA

Dzisiaj przedstawię przepis na sernik ''Złota rosa''.
Jest to ciasto lubiane przez wszystkich, pyszne i proste do upieczenia.


SKŁADNIKI

Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny (np Kasia)
3 żółtka

Masa serowa:
1 kg twarogu (zmielony lub gotowy twaróg sernikowy w wiaderku)
4 jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1 budyń (śmietankowy lub waniliowy)
1 cukier waniliowy ( ja używam z prawdziwą wanilią)
1/2 cytryny (sok)
1/2 szklanki oleju

Masa z białek:
3 białka
1 szklanka cukru


Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, margarynę i żółtka wrzucamy do dużej miski (lub na stolnicę) i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie.
Dużą, prostokątną blachę ( 40x25cm )  smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Ciasto wykładamy w blaszce i oblepiamy brzegi, delikatnie można docisnąć.

Twaróg, cukier, cukier waniliowy oraz jaja miksujemy. Następnie dodajemy budyń w proszku, olej i sok z połowy cytryny i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy zimne mleko, delikatnie miksujemy i wlewamy na blachę. Masa powinna być lejąca.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę z białek.
Białka miksujemy z cukrem na sztywno. 
Wysuwamy delikatnie blachę z ciastem i nakładamy masę z białek.
Pieczemy kolejne 15 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto. Gdy wystygnie pojawią się kropelki złotej rosy.

Łącznie ciasto powinno być w piekarniku 1 godzinę.
Jeżeli chcemy piec z termoobiegiem to temperaturę zmniejszamy do 160 stopni.

Sernik ten jest niezapomnianym doznaniem dla naszego podniebienia:)))


2 komentarze: