wtorek, 13 marca 2012

Marchewkowe z mascarpone

Przepyszne i zdrowe ciasto na każdą okazję.
Raz upieczesz i będziesz wracać:)
Gwarantuję.

SKŁADNIKI:

Ciasto
1/2 kilograma marchewki
1 duże jabłko
1 szklanka oleju
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu ( według uznania)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa mascarpone
1 opakowanie mascarpone
75 gram cukru pudru
 śmietanka 30%


Myjemy marchew i jabłka. Ścieramy na tarce: marchewkę na tarce o średnich oczkach a jabłka na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski wrzucamy kolejno składniki:  Jajka, olej, cukier. Miksujemy na gładko.
Następnie dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Miksujemy znowu aż ciasto będzie gładkie.
Dodajemy startą marchew i jabłko, mieszamy łyżką dokładnie. Można dodać cynamon.

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni.
Szykujemy blachę, ja piekę w okrągłej 24cm:)
Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto.
 Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy ciasto na 40 minut.
Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto się upiekło ( patyczkiem), zostawiamy w wyłączonym piekarniku ok 5 minut.

Następnie wyciągamy ciasto, czekamy aż wystygnie.


W tym czasie możemy przygotować masę mascarpone:

Serek mascarpone wrzucamy do miski, dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30%, ręcznie ubijamy, w trakcie dosypujemy przesiany cukier puder.
Gdy masa będzie ubita na sztywno smarujemy ciasto ( wystudzone! ) i wstawiamy na chwilę do lodówki.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz