Przepyszne i zdrowe ciasto na każdą okazję.
Raz upieczesz i będziesz wracać:)
Gwarantuję.
SKŁADNIKI:
Ciasto
1/2 kilograma marchewki
1 duże jabłko
1 szklanka oleju
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu ( według uznania)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa mascarpone
1 opakowanie mascarpone
75 gram cukru pudru
śmietanka 30%
Myjemy marchew i jabłka. Ścieramy na tarce: marchewkę na tarce o średnich oczkach a jabłka na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski wrzucamy kolejno składniki: Jajka, olej, cukier. Miksujemy na gładko.
Następnie dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Miksujemy znowu aż ciasto będzie gładkie.
Dodajemy startą marchew i jabłko, mieszamy łyżką dokładnie. Można dodać cynamon.
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni.
Szykujemy blachę, ja piekę w okrągłej 24cm:)
Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto.
Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy ciasto na 40 minut.
Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto się upiekło ( patyczkiem), zostawiamy w wyłączonym piekarniku ok 5 minut.
Następnie wyciągamy ciasto, czekamy aż wystygnie.
W tym czasie możemy przygotować masę mascarpone:
Serek mascarpone wrzucamy do miski, dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30%, ręcznie ubijamy, w trakcie dosypujemy przesiany cukier puder.
Gdy masa będzie ubita na sztywno smarujemy ciasto ( wystudzone! ) i wstawiamy na chwilę do lodówki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz