wtorek, 13 marca 2012

Węgierska gulaszowa

Zupa pyszna, syta i rozgrzewająca:)

SKŁADNIKI:

70dag wołowiny
50dag wieprzowiny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule
5-6 ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
1 czerwona papryka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 torebka słodkiej czerwonej papryki
puszka groszku konserwowego
kminek
sól
pieprz
woda


Mięsko pokrojone w kostkę ( rozmiar wedle uznania) podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie.
Zdejmujemy z ognia i dorzucamy 1 łyżeczkę kminku.
Mieszamy, odstawiamy na 2 minuty. Wsypujemy całą torebkę czerwonej papryki słodkiej i dokładnie mieszamy.Mięso nabierze koloru i smaku.
Cebulę drobno siekamy i dorzucamy do mięsa, stawiamy na małym ogniu.
Dolewamy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Drobno kroimy paprykę, dorzucamy. Pietruszkę i marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do garnka, solimy około pół łyżeczki.
Dusimy kolejne 10 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, nada zupie pięknego koloru.
Dolewamy wrzątek, tyle aby woda zakrywała wszystko w garnku + pół dłoni :)
Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy.
Dodajemy puszkę odsączonego groszku.
Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Teraz można doprawić pieprzem i solą do smaku.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz