środa, 14 marca 2012

Kurczę!

Proponuję pyszny przepis na obiad lub kolację :)


SKŁADNIKI:
1 kurczak (wielkość wg uznania, ja preferuję ok 2kg)
1 cebulka czosnkowa
1 marchewka
1 jabłko
1 kg ziemniaków
musztarda
przyprawy : sól, pieprz, pietruszka (może być suszona)
oliwa z oliwek
fasolka szparagowa (może być mrożonka)
bułka tarta
masło


Kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych piórek.
Cebulkę, marchewkę i jabłko kroimy w drobne paski i nadziewamy kurczaka.
Wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy przyprawy do miseczki i mieszamy. Smarujemy dokładnie całego kurczaka.Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Obieramy ziemniaki, kroimy w cząstki i podgotowujemy w lekko osolonej wodzie.
Gotujemy je ok 5 minut od momentu wrzenia wody.

Kurczaka wyciągamy i z wierzchu smarujemy cienką warstwą musztardy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura około 180stopni, pieczemy około 2 godzin, w zależności od wagi kurczaka, na każdy kilogram=1 godzina.

Pół godziny przed końcem pieczenia dorzucamy ziemniaki, można je także doprawić przyprawami i oliwą z oliwek.
Od czasu do czasu polewamy kurczaka wytworzonym sosem.

Wstawiamy fasolkę szparagową w osolonej wodzie.
W małym garnuszku rozprowadzamy bułkę tartą na maśle (do polania fasolki).

Wyciągamy kurczaka i ziemniaki, wykładamy na talerz, dokładamy fasolkę.
Kurczak powinien być soczysty i miękki.

Kurczaka piekę w naczyniu żaroodpornym, przykrywam na 3/4 czasu, potem zdejmuję pokrywkę.
Ziemniaki można posypać startym serem na 5 minut przed końcem pieczenia.

Ziemniaki można tylko umyć, nie trzeba obierać pod warunkiem, że są ładne.
Ciekawie smakują posypane rozmarynem:)

SMACZNEGO!


2 komentarze: