wtorek, 10 kwietnia 2012

Szynka pieczona

Wciąż świątecznie przedstawiam przepis na pyszną szynkę.
Możemy ją podać na obiad lub kolację a resztę polecam na kanapki :)

SKŁADNIKI:

2kg szynki
oliwa z oliwek (10 łyżek)
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
sznurek do związania

Oliwę mieszamy z solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty czosnek (możemy posiekać).
Smarujemy mięso bardzo dokładnie, następnie związujemy sznurkiem do pieczenia. Z braku sznurka i nić dobra, wystarczy złożyć 3 krotnie.
Mięso szczelnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na conajmniej 8h.
Następnie piekarnik nastawiamy na 190 stopni a mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zawijamy folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika na 2h. Czas pieczenia uzależniam od wagi mięsa, 1kg=1h :)
30minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.
Po upieczeniu zostawiamy mięso na ''odpoczynek'' na około 10 minut. Wtedy mamy pewność, że soki zostaną w mięsie i będzie ono soczyste.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz