poniedziałek, 17 września 2012

Makaron na zielono

Dzisiaj nie miałam weny twórczej a miałam ochotę na coś niebanalnego i oto stworzyłam przepyszny makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Smak niesamowity! Polecam naprawdę szczerze.


SKŁADNIKI:

500gram makaronu (kształt do wyboru)
500gram piersi z kurczaka
opakowanie szpinaku rozdrobnionego/mrożonego
śmietana 30% President (pasuje idealnie)
pomidorki cherry
bazylia
czosnek (przeciśnięty lub posiekany drobniutko)
oliwa z oliwek
masło
sól
pieprz


Wstawiamy wodę na makaron, lekko solimy i dolewamy kilka kropel oliwy z oliwek. Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy wg przepisu.
Pierś z kurczaka (lub indyka) kroimy w kostkę. Nastawiamy patelnię, wlewamy łyżkę oliwy i smażymy mięso. Solimy. Smażymy kurczaka na złoto. W międzyczasie do mięsa dodajemy czosnek, 2-3 ząbki.

Do małego garnuszka wstawiamy szpinak aby się rozmroził i ugotował, dodajemy łyżkę masła, solimy, dodajemy ząbek czosnku.
Gdy szpinak będzie już dobry dorzucamy go na patelnię, do kurczaka, mieszamy i dolewamy ok 100-150ml śmietany, mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Makaron odlewamy, wykładamy na talerz, nakładamy mięso z sosem.
Na wierzch kładziemy pokrojone na ćwiartki pomidorki i ozdabiamy bazylią.

SMACZNEGO!!!!!



2 komentarze: