wtorek, 11 września 2012

Soczysty gulasz, lekko ostry

Pyszny gulasz...mięso rozpływające się w ustach, naturalnie gęsty sosik a do tego tłuczone ziemniaki :))))
Właśnie zjadłam i się rozpływam z zachwytu: )) Wciąż czuję lekko ostrawy smak.
Przygotowanie go nie trwa długo a efekt jest cudownie pyszny!


SKŁADNIKI:

mięso gulaszowe (wieprzowina na przykład) 500-700gram
1 papryka czerwona
1 cebula
czosnek
groszek konserwowy
mąka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
papryka czerwona mielona słodka i ostra
1 kosta rosołowa (opcjonalnie)
ziemniaki (ilość wg uznania)
mleko 100ml


Mięsko myjemy, suszymy, kroimy w kostkę mniejszą, solimy i obtaczamy w mące.
Nastawiamy patelnię i dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy mięsko na gorący tłuszcz.
3 ząbki czosnku drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę do czosnku. Dodajemy do mięsa, mieszamy co chwilę.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce.
Wcześnie dodana cebula będzie później mięciutka i nie wyczuwalna przy jedzeniu a naszemu daniu smaku.
Cebulkę wrzucamy jak mięso się zarumieni, mieszamy przez minutę.
Zalewamy przegotowaną wodą, tak aby zakryła mięso i jeszcze na 2cm.
Dusimy jakieś 20min na wolnym ogniu, odkrywamy aby sos się redukował.
Dosypujemy pół płaskiej łyżeczki papryki mielonej ostrej i pół łyżeczki słodkiej.
Siekamy paprykę w drobne paski i wrzucamy do gulaszu.
Lekko solimy, pieprzymy.
Gdy nie możemy ''złapać smaku'' polecam dodanie jednej kostki rosołowej.
Dodajemy groszek zielony.
Gotujemy i mieszamy co jakiś czas (całkowity czas gotowania powinien wynosić ok godziny)
Wstawiamy ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są miękkie odlewamy wodę.
Dodajemy mleko i tłuczemy ziemniaki.

Dobra rada: jeżeli sos wydaje nam się mało gęsty wystarczy rozrobić trochę wody zimnej z mąką w słoiczku, wstrząsnąć i dodać kilka łyżek do gotującej się potrawy, sos szybko się zagęści.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz