sobota, 13 października 2012

Banoffee

Mmmmm.... tak zacznę ten post! Obłędnie słodkie i obłędnie pyszne!

Banoffee...ciasto z kruchym spodem, masą krówkową, bananami i bitą śmietaną posypaną czekoladą.


SKŁADNIKI:

200 gram herbatników
100 gram masła
2 puszki masy krówkowej ( najlepsza jest kajmakowa )
5 bananów dojrzałych
500 ml śmietanki 36%
2 fixy do śmietany
2 łyżeczki cukru pudru
kilka kostek czekolady mlecznej

Herbatniki kruszymy, może być blenderem i mieszamy z roztopionym masłem.
 Taką masą wykładamy formę, okrągłą 26cm, wstawiamy do lodówki. W międzyczasie zagrzewamy masę krówkową, ciepła jest bardziej płynna. Wylewamy na spód z ciasteczek, znowu wstawiamy do lodówki.
Banany kroimy na cienkie plasterki, układamy na wierzchu masy krówkowej, wstawiamy do lodówki.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy fixy wymieszane z cukrem pudrem, miksujemy jeszcze chwilkę i kładziemy na bananach, posypujemy starkowaną czekoladą.
 Całość wstawiamy na jakiś czas do lodówki, podajemy schłodzone :)

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz