środa, 3 października 2012

Wątróbka indycza z cebulką i jabłkiem

Chwilami mam ochotę na coś ''zwykłego'', wtedy sięgam do tego przepisu.
Szybki i pożywny obiad.
Wątróbka drobiowa jest pyszna a ja od jakiegoś czasu kupuję te indyczą, jest pyszna.
Robię jej większą ilość i wiecie co? Zimna wątróbka położona na świeżą bułkę...mmmm :)))

SKŁADNIKI:

600-800 gram wątróbki indyczej
2 cebule
2 jabłka
150 ml mleka
mąka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
woda

Wątróbki myjemy pod zimną wodą, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Mleko wlewamy do miseczki lub garnuszka i namaczamy wątróbkę.
Cebulkę siekamy w półksiężyce a jabłka w małe talarki.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, około 4-5 łyżek.
Wykładamy wątróbkę do naczynia z mąką, obtaczamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
Obsmażamy z każdej strony, dodajemy cebulę, mieszamy, dodajemy jabłka po około 2 minutach, smażymy chwilkę. Zalewamy wodą, tylko tyle żeby zakrywała wątróbkę, dusimy około 15-20 minut.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Należy pamiętać żeby nie solić wątróbki przed smażeniem ani w jego trakcie, stanie się twarda.

Polecam z ziemniakami lub pieczywem...wątróbka tak podduszona wytworzy pyszny, gęsty sos :)


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz