sobota, 13 października 2012

Pizza !

Dzisiaj z okazji soboty (większej ilości wolnych godzin) zrobiłam pizzę. Prostą, z szynką i mozzarelką.


SKŁADNIKI:

350 gram mąki pszennej + odrobina do wysypania deski
30 gram drożdży
190 ml wody ciepłej
3 łyżki oliwy
pomidory w puszce ( kawałki, połówki)
szynka gotowana
150 gram sera tartego (ja użyłam mozzarelli startej, może być też gouda)
1 kulka mozzarelli
sól
pieprz
oregano
cukier
ostra papryka w proszku
bazylia


Zagrzewamy 190 ml wody, tak aby była ciepła (nie gorąca ponieważ drożdże się zaparzą!) i wkruszamy 30 gram drożdży, rozrabiamy widelcem, odstawiamy.
Do miski przesiewamy 350 gram mąki pszennej, dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Miksujemy dodając powoli drożdże. Na koniec wyrabiamy ciasto ręcznie aż masa będzie jednolita i będzie lekko odchodziła od ręki.
Ciasto przekładamy do czystej miski i zakrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h, czekamy aż wyrośnie.
Pomidory w puszce przekładamy do rondelka, gotujemy, odparowujemy nadmiar sosu. Przyprawiamy pieprzem, solą i dosypujemy pół łyżeczki cukru. Mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy. Gdy sos zrobi się gęsty wyłączamy kuchenkę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką deskę lub stolnicę. Rozwałkowujemy (wałek też można posypać mąką ).
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie można ciasto dopasować do rozmiaru blachy.
Na ciasto nakładamy sos, dokładnie rozsmarowujemy i posypujemy lekko startym oregano. Na wierzch posypujemy serem tartym, kładziemy kawałki szynki, na to plasterki mozzarelli.
Posypujemy ostrą papryką (tylko troszkę) i układamy listki bazylii.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, pieczemy 35-40 minut.
Gdy wyciągniemy pizzę można ją lekko posolić z wierzchu i dorzucić trochę liści bazylii.

SMACZNEGO!!!









3 komentarze:

  1. Mozzarella za bardzo się spiekła, trzeba ją było dodać później.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za radę ale ja akurat taką mozzarellę lubię. Poza tym te ciemniejsze miejsca na pizzy to bazylka a nie mozzarella :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Są różne gusta co do mozzarelli - ser jest bardzo ważną częścią pizzy, ale to przede wszystkim ciasto wpływa na jej świetny smak.

    OdpowiedzUsuń