czwartek, 4 października 2012

Zupa krem z cukinii z paluchami serowymi


Obłędnie pyszna zupa na taki deszczowy dzień, kremowa, sycąca...połączenie warzyw, śmietany i serka topionego z serem z palucha...pychaaa :))

SKŁADNIKI:

1 cukinia
6 marchewek
6 ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 litr rosołu
śmietana 30% (100ml)
2 serki topione śmietankowe

Paluchy serowe:
opakowanie ciasta francuskiego
ketchup
oregano
ser tary (120 gram)
jajko
sól


Przepis jest bardzo podobny do tego na zupę krem z kabaczka...większość wykonujemy identycznie.


Cebulkę siekamy w kostkę, ziemniaki, marchew obieramy i kroimy w małe kawałki.
Cukinię obieramy ze skórki, (ja użyłam obieraczki do jarzyn, świetnie się spisuje, nie ścina zbyt dużo skórki), następnie kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy.
Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, gdy się rozgrzeje wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilkę, aż się lekko zarumieni. Solimy, pieprzymy do smaku. Dorzucamy ziemniaki, smażymy chwilę na wolnym ogniu (około 5 minut), mieszamy.
Na koniec dorzucamy cukinię i marchew. Smażymy jeszcze moment ciągle mieszając. Na koniec dolewamy rosół i gotujemy około 20 minut aż wszystko będzie miękkie ( w trakcie dodajemy 2 serki topione ).
Zestawiamy z gazu i włączamy blender :)
Gdy nasza zupa jest gotowa przygotowujemy śmietanę, trzeba ją zahartować aby się nie zważyła. Dolewamy do zupy, mieszamy.


Paluchy:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto francuskie kroimy na pół wzdłuż. Smarujemy ketchupem, cienka warstwa, obie części, posypujemy oregano. Na jedną z części kładziemy ser, starty na małych oczkach...kładziemy cienką warstwę.
Przykrywamy drugą częścią ciasta, dociskamy delikatnie brzegi i farsz. Nożem do pizzy kroimy cienkie paski, około 1 cm. Łapiemy za oba końce i skręcamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Jajko roztrzepujemy w miseczce ze szczyptą soli. Smarujemy paluchy, najlepiej do tego nadaje się pędzelek silikonowy.
Z wierzchu posypujemy odrobiną oregano. 
Pieczemy około 20 minut, aż się zarumienią.

Zupę wlewamy do miseczki, dekorujemy rukolą, na talerzyk wykładamy paluchy :)

SMACZNEGO!











2 komentarze:

  1. taka zupa rzeczywiście musi być pyszna :) I te paluchy serowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Paluchy robiłam po raz pierwszy, chyba dałam za dużo sera...ale wyczuję to następnym razem...w każdym razie w smaku są niesamowite :)))

    OdpowiedzUsuń