wtorek, 11 września 2012

Zapiekanka ziemniaczana z sosem bolognese

Podaje przepis na przepyszną zapiekankę. U nas w domu uwielbiamy spaghetti bolognese ale ile można jeść makaron? Otóż wymyśliłam, że sos można dodać do zapiekanki:)


SKŁADNIKI:

6-7 dużych ziemniaków
puszka pomidorów (pokrojonych)
puszka groszku konserwowego
mięso mielone ok 400-500gram
śmietana 22% (mała)
łyżka ketchupu lub koncentratu pomidorowego
ser tary (jak najwięcej:) )
sól
pieprz
oregano
oliwa z oliwek


Ziemniaki myjemy i gotujemy AL DENTE w mundurkach w lekko osolonej wodzie.
Rozgrzewamy na patelni kilka kropli oliwy z oliwek i smażymy mięso mielone. Lekko solimy, pieprzymy.
Gdy mięso się usmaży dodajemy puszkę pomidorów i odsączony groszek. Gotujemy chwilę bez przykrycia aby sos się zredukował, dodajemy oregano.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Ziemniaki studzimy i obieramy ze skórki.
Naczynie do zapiekania smarujemy cienką warstwą śmietany.
Kroimy ziemniaki w grubsze plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Następnie wylewamy mięso na wierzch, kładziemy kolejną warstwę ziemniaków.
Pozostałą śmietanę mieszamy z łyżką koncentratu, 2 łyżkami startego sera i smarujemy z wierzchu ziemniaki.
Wstawiamy do piekarnika na 30minut.
10 minut przed końcem pieczenia (po 20 minutach) otwieramy drzwiczki piekarnika i posypujemy dużą ilością tartego sera.
Gdy zapiekanka będzie gotowa wyciągamy ją z piekarnika i zostawiamy na minimum 10minut.

SMACZNEGO!!!











5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł :) Mniam... aż mam ochotę na jakąś zapiekankę.
    Zapraszam do mnie na konkurs z Kamisem www.kuchniacaroline.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Jest pyszna! :))
    Później zapraszam na gulasz:) Właśnie się dusi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,
    pogratulować pomysłowości :) okazuje się, że zupełnym przypadkiem trafiłaś bardzo blisko irlandzkiej kuchni, gdzie jest tradycyjna zapiekanka nazywana Shepperd Pie, różnica jest taka, że dają najpierw sos, a potem na wierzch gniecione ziemniaki typu puree... super pyszne, więc poelcam wszystkim Twój pomysł, na pewno pyszne chociaż dla Polaka zestawienie ziemniaki i sos do spaghetti jest co najmniej dziwne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, bardzo dziękuję za przepis 😍

    OdpowiedzUsuń