środa, 20 lutego 2013

Penne z łososiem w sosie śmietanowo cytrynowym

Pyszny makaron penne z łososiem, sosem i pietruszką.... znakomity!

Składniki:
1 filet z łososia
opakowanie makaronu penne (400-500 gram)
śmietana 18% 400 ml
1/2 cytryny
1/3 cebuli (dużej lub 1/2 mniejszej)
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
natka pietruszki
rukola (wg uznania)
sól
pieprz
ser mozzarella tarty

Łososia lekko podpiekamy, około 12 minut w 180 stopni.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
Cebulę siekamy w jak najmniejszą kostkę i podsmażamy na patelni z kilkoma kroplami oliwy.
Dodajemy 3/4 soku z połówki cytryny, mieszamy i dodajemy kawałki łososia, dolewamy śmietanę, delikatnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami. Dodajemy połowę opakowania sera tartego (około 100 gram), mieszamy. Dodajemy resztę soku z cytryny i posiekaną drobno natkę pietruszki.
Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy bardzo delikatnie.
Serwujemy podane na rukoli i posypane świeżą natką pietruszki.

SMACZNEGO!








1 komentarz: