środa, 25 kwietnia 2012

Pierś faszerowana z puree i sałatką z rukoli

Dzisiaj zupełnym przypadkiem wpadłam na pyszny obiadowy pomysł :)

SKŁADNIKI:

podwójna pierś z kurczaka
mozzarella (mini kuleczki najlepiej)
bazylia (może być pietruszka)
puree ziemniaczane (lub ryż)
rukola
2 pomidory
puszka kukurydzy
sos Knorr typ włoski
oliwa z oliwek
sól
pieprz
czosnek granulowany

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, na termoobiegu.
Pierś oczyszczamy i przekrajamy żeby zyskać 2 sztuki osobne. Robimy dziurę, ostry nóż wkładamy w środek i delikatnie robimy miejsce na całej długości.
Mini mozzarelki przekrajamy na pół a bazylię lekko siekamy, faszerujemy pierś, możemy włożyć sporo tego :)
Z drugą piersią robimy to samo i doprawiamy: sól, pieprz, czosnek granulowany.
Rozgrzewamy patelnię z kilkoma kroplami oliwy i podsmażamy z każdej strony aż się zarumieni.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 40 minut. W połowie pieczenia wyłączamy termoobieg.

Rukolę ciachamy na mniejsze kawałki, ja robię to nożyczkami. Kroimy pomidory w małą kostkę, dorzucamy kukurydzę i mieszamy. NIE doprawiamy.
Sos rozrabiamy wg przepisu i zostawiamy, łączymy z sałatką chwilę przed podaniem.

Przygotowujemy puree lub ryż. Ja używam gotowego puree, lubię te Knorr'a.

Gdy mięso będzie gotowe to zostawiamy je na kilka minut aby soki nie wypłynęły...

GOTOWE :))

SMACZNEGO :)))



2 komentarze:

  1. Alee pyszności....kiedys wpadne normalnie do Ciebie na obiad:))

    Zapr do mnie KONKURS
    http://ewcia-kolczyki.blogspot.com/2012/06/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń